Fani TopGear, magazynu motoryzacyjnego emitowanego w brytyjskim kanale BBC, zacierają ręce. Uruchomiony został bowiem oficjalny polski sklep internetowy www.topgearshop.com.pl. Teraz mogą nabyć unikatowe koszulki, czapki, kubki i inne gadżety z logo programu bez wychodzenia z domu. Dostawcą rozwiązania jest krakowski Comarch – producent systemów ERP.

Wdrożenia sklepu www.topgearshop.com.pl podjęła się firma IT-LOGIKA z Dąbrowy Tarnowskiej – doświadczony partner Conarzędmarch. Zakres prac obejmował m.in., przygotowanie szaty graficznej, konfigurację zaplecza e-sklepu oraz przeszkolenie personelu.

Rynek handlu internetowego w Polsce rozwija się niezwykle dynamicznie. Coraz więcej konsumentów z chęcią robi zakupy w sieci, a tym samym coraz więcej firm, również z branży motoryzacyjnej, decyduje się na otwarcie własnych sklepów internetowych. Przy tak ogromnej liczbie fanów marki BBC TopGear w Polsce kwestią czasu było powstanie e-sklepu z gadżetami.

– Dzięki narzędziom e-sklepu, fani w całej Polsce, mogą bez problemu kupić gadżety TopGear. Liczne grono entuzjastów ma nieograniczoną możliwość nabycia dostępnych produktów bez wychodzenia z domu – mówi Maciej Leszewski, członek Zarządu Mainsail, Jib & Spinnaker Spółka z o.o., przedstawiciel wyłącznego dystrybutora produktów marki BBC TopGear w Polsce.

Spodziewając się ogromnego zainteresowania oferowanymi produktami, od samego początku położono nacisk na atrakcyjny wygląd i dużą intuicyjność e-sklepu dla klientów przeglądających strony sklepu TopGear. Ważne było również gruntowne zaplanowanie jego zaplecza, czyli zautomatyzowanie procesu sprzedaży. Zamówienia, faktury, wysyłki czy aktualizacja stanów magazynowych to tylko niektóre z czasochłonnych procesów, które trzeba mieć stale pod kontrolą. Dlatego kluczową kwestią był wybór właściwej platformy do e-sprzedaży – takiej, która te wszystkie procesy wykona automatycznie za sprzedawcę.

– Chcieliśmy postawić na profesjonalne rozwiązania. Pracowaliśmy już wcześniej na Comarch ERP iFaktury24 i byliśmy zadowoleni. W związku z rozwojem naszej firmy i licznymi potrzebami, naturalnym było przejście na produkt Comarch ERP Optima, również w modelu usługowym. Obecnie obsługa sklepu koncentruje się na kontakcie z klientami i nadzorowaniu procesu realizacji zamówień – dodaje Maciej Leszewski.

Sklep internetowy coraz częściej stanowi doskonałe uzupełnienie oferty sklepu stacjonarnego. To także miejsce, gdzie klient może poznać towar i firmę zanim odwiedzi tradycyjny sklep. Innymi słowy własny sklep internetowy to wizytówka firmy w Internecie. Nie inaczej jest i w tym przypadku.

– Niezwykle istotna jest również możliwość sprzedaży tradycyjnej, za pomocą systemu Comarch ERP Optima, bez obaw o zarządzanie stanami magazynowymi zarówno kanału sprzedaży stacjonarnej, jak i  internetowej – podsumowuje Maciej Leszewski.

Comarch ERP e-Sklep to nowoczesny system do prowadzenia własnego sklepu internetowego, który dzięki integracji z systemami do zarządzania przedsiębiorstwem pozwala na efektywną i w pełni automatyczną sprzedaż w Internecie.

Więcej informacji o usłudze dostępne na www.comarch-cloud.pl/esklep.