Style Group, zarządzająca znanymi markami sklepów internetowych specjalizujących się w sprzedaży kosmetyków Perfumeria.pl oraz sukienek polskich projektantów LIMODA.PL, wdrożyła Comarch ERP ALTUM, który natywnie wspiera sprzedaż wielokanałową - sprzedaż tradycyjna, mobilna oraz e-commerce. Implementację systemu przeprowadził partner Comarch ERP Supremo z Poznania.

Przez ostatnie 12 lat, firma Style Group korzystała z oprogramowania dedykowanego sklepom internetowym. Dynamiczny rozwój działalności, a przede wszystkim powstanie w 2014 r. nowego sklepu internetowego Limoda.pl, wymusiło zmianę dotychczasowego oprogramowania, które przestało spełniać stawiane przed nim oczekiwania i potrzeby. Po analizie dostępnych na rynku rozwiązań Style Group zdecydowało się na Comarch ERP Altum.

Comarch ERP Altum umożliwił pełną integrację z wykorzystywanym przez Style Group sklepem internetowym.

Jak zauważa Janusz Skoneczny, prezes zarządu Style Group: – Dzięki integracji zyskaliśmy możliwość automatycznej wymiany danych pomiędzy systemem ERP, a aplikacją e-commerce obsługującą sklep Perfumeria.pl oraz Limoda.pl. Pozwala to na znaczne przyśpieszenie procesu obsługi klienta oraz realizacji zamówień na najwyższym poziomie –.

Jednym z głównych powodów, dla którego podjęto decyzję o zastosowaniu programu Comarch ERP Altum, była jego innowacyjność i możliwość dopasowania do indywidualnych potrzeb, w celu zapewnienia jak najlepszej jakości obsługi klientów.

– System został przygotowany zgodnie z sugestiami, dzięki czemu uzyskaliśmy możliwość seryjnego dodawania i aktualizacji atrybutów dla zaznaczonych towarów, automatyczną aktualizację cen sprzedaży według zadanych kryteriów – zaznacza prezes Style Group.

Comarch ERP Altum umożliwił również kontrolę kompletności dokumentów magazynowych wraz z automatycznym generowaniem dokumentów paczek i integracją z kurierami. Równie ważnym elementem jest wdrożenie i automatyzacja wielu procesów w Comarch ERP Altum, którymi są m.in.: proces obsługi gratisów oraz obsługi realizacji spływających zamówień. Niezbędnym elementem jest również wsparcie systemu w procesie obsługi klienta w salonie sprzedaży oraz telefonicznej obsłudze klienta.

Oparte o Comarch ERP ALTUM rozwiązania zapewniają szybszą o około 60% obsługę klientów. Automatyzują proces w maksymalnym stopniu zarówno w dziale obsługi klienta, zakupów, jak i w magazynie.

– Wdrożenie przez zespół Supremo, systemu Comarch ERP Altum, zakończyło się całkowitym sukcesem. Projekt został zrealizowany zgodnie z harmonogramem i założeniami. Style Group jest wymagającym klientem, który stawia duże wyzwania przed rozwiązaniami informatycznymi, a przede wszystkim oczekuje ich pełnego dopasowania do swoich potrzeb – mówi Artur Wypych menadżer projektu z Supremo, który jest Partnerem Comarch ERP.

Style Group Sp. z o.o. S.K.A. należy do weteranów polskiego handlu internetowego. Uważana jest za lidera branży perfumeryjnej w Internecie, o czym świadczą wielokrotne wysokie noty w rankingach i konkursach na najlepsze sklepy roku. Od 2000 roku zarządza znanym sklep internetowym - Perfumeria.pl. W roku 2014 uruchomiony został kolejny sklep internetowy – LIMODA.PL – specjalizujący się w sprzedaży sukienek polskich projektantów, który bardzo szybko zdobył znaczącą pozycję w najtrudniejszej branży handlu internetowego.