CA Consulting, spółka należąca do grupy Comarch, podpisała z Bankiem Gospodarstwa Krajowego umowę na wdrożenie aplikacji bankowości elektronicznej. Przedmiotem umowy jest dostarczenie i wdrożenie w BGK rozwiązania Comarch Internet Banking, jak również świadczenie usług gwarancyjnych i serwisowych z nim związanych.

Wdrożenie Comarch Internet Banking w Banku Gospodarstwa Krajowego jest kolejnym wdrożeniem naszego systemu na polskim rynku, co potwierdza ugruntowaną pozycję Comarch jako wiodącego dostawcy rozwiązań dla bankowości korporacyjnej. Nowa bankowość internetowa w BGK posiadać będzie bogaty zakres funkcjonalny, od podstawowych modułów, pozwalających m.in. na definiowanie schematów akceptacji, czy zarządzanie rachunkami i płatnościami masowymi, po moduły wspierające zaawansowaną logikę biznesową, m.in. transakcje walutowe z zastosowaniem preferencyjnego kursu wymiany czy obsługę gotówkową, które spełnią wymagania nawet najbardziej wymagających klientów banku – podkreśla Agnieszka Piróg, Business Solution Manager, Comarch.

– Nowa bankowość elektroniczna jest jednym z projektów, których realizację zakłada strategia Banku Gospodarstwa Krajowego na lata 2014-2017. Uruchomienie nowego systemu bankowości elektronicznej oznacza jeszcze wyższą jakość obsługi dla klientów naszego banku – podkreśla Barbara Kałdowska, Zastępca Dyrektora Departamentu Zarządzania Produktami, Kierownik Projektu w BGK. – Stworzymy rozwiązanie, które będzie spełniało standardy rynkowe, a w przypadku niektórych funkcjonalności nawet je przewyższy.

Rozwiązanie Comarch Internet Banking przeznaczone jest zarówno dla średnich przedsiębiorstw, jak i klientów korporacyjnych. Zakres funkcjonalny systemu Comarch Internet Banking obejmuje platformę transakcyjną, zaprojektowaną z myślą o obsłudze dużych wolumenów danych, platformę komunikacyjną, a także aplikację dla pracowników instytucji finansowych oferującą m.in. narzędzia dla administratora systemu.

Bank Gospodarstwa Krajowego to państwowy bank rozwoju, który wspiera społeczny i gospodarczy rozwój kraju. BGK inicjuje i realizuje programy służące wzrostowi ekonomicznemu Polski. Stanowi centrum kompetencyjne w finansowaniu projektów infrastrukturalnych, eksportu, spółek komunalnych i samorządów. Rozwija systemy poręczeń i gwarancji mające na celu pobudzanie przedsiębiorczości. Angażuje się w programy ułatwiające dostęp Polaków do mieszkań czynszowych i własnościowych. Zarządza programami europejskimi i dystrybuuje środki unijne w skali krajowej i regionalnej. Jest instytucją wiodąca w procesie konsolidacji finansów publicznych.

Powiedz nam o potrzebach Twojej firmy. Znajdziemy idealne rozwiązanie.