Niemiecki magazyn ekonomiczny „Capital” docenia silną pozycję Comarch

We wrześniowym numerze niemieckiego magazynu ekonomicznego „Capital” ukazał się artykuł o polskich przedsiębiorcach, obecnych na rynku niemieckim. Jednym z głównych przykładów wymienionych w materiale była firma Comarch oraz sylwetka prezesa krakowskiej spółki profesora Janusza Filipiaka.

Czytaj cały tekst >>

Zarówno firmie Comarch, jak i samemu prezesowi – Januszowi Filipiakowi – autor tekstu poświęca dwie strony tekstu, w którym zauważa znaczącą rolę Comarchu na europejskim rynku producentów oprogramowania IT. Jednocześnie, tak piszę o polskim liderze IT: –  Comarch jest jednym z największych europejskich producentów oprogramowania. Firma jest obecna w 20 krajach. Klientami Comarch są firmy telekomunikacyjne, takie jak niemiecki; Telekom, E-Plus i O2, banki, takie jak UniCredit i BNP Paribas, jak i BP, Heineken, JetBlue i lotnisko Heathrow. Około 300 milionów właścicieli telefonów komórkowych w Europie używa zautomatyzowanych systemów rachunkowości Comarch, a 3,2 mln klientów bankowości polega na Comarch Internet Banking. W 2008 roku Comarch przejął niemiecką firmę SoftM z Monachium, natomiast w zeszłym roku firma wybudowała kolejne centrum danych, tym razem w Dreźnie.

Wymieniony w powyższym fragmencie Comarch Internet Banking to system obsługujący zarówno klientów detalicznych, MŚP jak i klientów korporacyjnych. Tworzą go trzy platformy: informacyjna, transakcyjna oraz komunikacyjna. W ramach systemu dostępna jest również aplikacja pozwalająca na obsługę klientów internetowych – zarządzanie relacjami z nimi oraz realizację funkcjonalności operacyjnej w placówkach. Autor tekstu chwali także inne inwestycje Comarch. Zwraca uwagę m.in. na coraz bardziej skomasowane działania firmy w obszarze medycyny.

– Znaczące osiągnięcia Comarchu dotyczą m.in. obszaru telemedycyny. Od 2008 roku Comarch zainwestował 25 mln euro w rozwój aplikacji medycznych. W tym czasie w Krakowie odbywa się projekt pilotażowy, w którym długoterminowe EKG kilku pacjentów kardiologicznych były przesyłane w czasie rzeczywistym do centrum danych i automatycznie analizowane. W przypadku nieprawidłowości, oprogramowanie uruchamia alarm, a pracownicy medyczni mogą natychmiast inicjować działania ratownicze – czytamy na łamach „Capital”.

Profesor Filipiak przyznał na łamach magazynu, że zastosowanie systemów informatycznych w medycynie może być o wiele bardziej efektywne. – My mamy ambicję utorować drogę tej idei – mówił Filipiak.

Janusz Filipiak, opowiadając o historii powstania Comarchu, zwrócił uwagę na specyfikę polskiego rynku IT w latach 90. Pochwalił także współczesną Polskę i polskich informatyków. Autor tekstu cytuje jego wypowiedź: – Polska jest kopalnią złota IT. Nie ma chyba drugiego kraju w Europie, gdzie można znaleźć tak wielu utalentowanych programistów. Młodzi Polacy są ambitni i głodni, chcą coś osiągnąć w życiu i zmierzają do tego. Bilans życia i pracy nie jest dla nich problemem, praca jest na pierwszym miejscu–.

Artykuł ukazał się we wrześniowym numerze niemieckiego magazynu ekonomicznego „Capital”.