Już po raz czwarty Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) przyznała tytuł „Pracodawcy Jutra” przedsiębiorcom, którzy z sukcesem realizują przedsięwzięcia o charakterze edukacyjnym skierowane do osób przygotowujących się do wejścia na rynek pracy. Decyzja kapituły konkursu Comarch został jednym z laureatów.

Comarch od wielu lat współpracuje ze szkołami średnimi i uczelniami, uczestnicząc w targach pracy, dniach otwartych, organizując wizyty studyjne, wykłady i warsztaty. Szeroki wachlarz działań budujących dialog na linii biznes – edukacja, został doceniony przez PARP, która przyznała Comarch tytuł „Pracodawcy jutra”.

Sztandarowym projektem firmy jest program staży studenckich, jeden z największych w tej części Europy. Do dziś odbyło się już 14 edycji, w trakcie których swoje pierwsze kroki zawodowe stawiało z nami 3150 stażystów. Obecnie oferta stażu nie jest już kierowana wyłącznie do studentów kierunków informatycznych. Program został wzbogacony o profil ekonomiczny w ramach Akademii Kompetencji oraz Industrial Design. Po zakończeniu stażu około 70% uczestników programu otrzymuje propozycje pracy w szeregach firmy. Wielu pracowników Comarch, którzy zaczynali swoją karierę w ten sposób, obecnie zajmuje najwyższe stanowiska w firmie. W tym roku staż ukończyło 300 studentów, z czego 220 z nich podjęło dłuższą współpracę z Comarch. Liczby pokazują, że program cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród młodych ludzi albowiem do udziału w tegorocznej edycji stażu zgłosiło się ponad 3300 chętnych, czyli 11 osób na każde z dostępnych miejsc.

Comarch prowadzi również akademie kształcenia i rozwoju, w trakcie których uczestniczą studenci największych polskich uczelni. Przykładowo projekt Optimalny Start, dzięki któremu studenci mają możliwość nieodpłatnego uzyskania kwalifikacji umożliwiających samodzielną pracę z nowoczesnym oprogramowaniem Comarch ERP Optima. Tej jesieni wystartowała inicjatywa spotkań Space4Tech dla doświadczonych specjalistów, z którymi pracownicy Comarch dzielą się wiedzą ekspercką.

Od lat firma też aktywnie współpracuje ze szkołami, uczelniami wyższymi oraz innymi placówkami edukacyjnymi, m.in.: Akademią Górniczo-Hutniczą, Politechniką Wrocławską, Politechnika Śląską, Politechniką Krakowską, Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie. Pracownicy merytorycznie wspierają różne projekty, konkursy, warsztaty czy konferencje naukowe.