Kolejny rok z rzędu producent oprogramowania Comarch został uznany za największego dostawcę usług w modelu cloud wg TOP 200 "Computerworld" Polski Rynek Teleinformatyczny. W tym segmencie przychód Comarch wyniósł blisko 87 mln złotych. Comarch zajął także wysokie pozycje w większości rankingowych kategorii.

W tegorocznym rankingu po raz pierwszy pojawiają się kolejne spółki z grupy kapitałowej krakowskiego producenta: Comarch Polska i Comarch Healthcare. Na łamach TOP 200 "Computerworld" profesor Janusz Filipiak założyciel i przez Comarch ocenia, że: – Postęp informatyki wyznaczany jest przez rozwój systemów relacji z klientem i partnerami biznesowymi. Dotyczy to wszystkich branż i instytucji, także publicznych. Duże firmy w Polsce i na świecie mało inwestują w modernizację podstawowych systemów biznesowych. Przeważa obawa przed dużymi projektami migracyjnymi. W Polsce mamy pełną paletę firm budujących systemy relacji z klientami, od dużych zachodnich korporacji po kilkuosobowe firmy krajowe. Rozwój technologii informatycznych spowodował, że budowa aplikacji informatycznych jest prostsza niż w minionych latach, gdy trzeba było tworzyć oprogramowanie. Z tego powodu zmienia się rynek dostawców IT. Swoją szansę będą mieć firmy mniejsze. Duzi dostawcy muszą optymalizować się kosztowo i restrukturyzować w kierunku organizacji zorientowanych zadaniowo, tak aby móc skutecznie konkurować z challengerami, zwłaszcza w zakresie realizacji mniejszych projektów. Duża część informatyków pracuje w zagranicznych korporacjach, wytwarzając systemy sprzedawane poza Polską, albo wykorzystując środki unijne, zakłada nieproduktywne start-upy. Zamazuje to rzeczywisty potencjał krajowego rynku informatycznego–.

"Computerworld" TOP200 to prestiżowa publikacja. Już od ponad 20 lat będąca podstawowym punktem odniesienia dla ludzi zainteresowanych polską branżą teleinformatyczną: menedżerów IT, informatyków i analityków, a także potencjalnych klientów, szukających wiedzy na temat ofert dostawców.

Jak przyznaje Tomasz Bitner redaktor naczelny "Computerworld" – podstawowym celem raportu "Computerworld" TOP200 jest kompleksowe opisanie kondycji polskiej branży teleinformatycznej oraz sytuacji składających się na nią firm w perspektywie przychodów, jakie uzyskują ze sprzedaży rozwiązań i usług IT – zarówno własnych, jak i firm trzecich–.

Comarch na I miejscu

• Najwięksi dostawcy usług w modelu cloud

Comarch na II miejscu

• Najwięksi dostawcy aplikacji mobilnych
  • Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora handlu
  • Firmy informatyczne o największych nakładach na R&D
  • Najwięksi dostawcy oprogramowania na licencjach własnych
  • Najwięksi dostawcy systemów zarządzania drukiem i obiegiem dokumentów

Comarch na III miejscu

• Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora dużych firm i korporacji
  • Najwięksi dostawcy usług centrów i przetwarzania danych
  • Najwięksi dostawcy usług integracyjnych
  • Firmy informatyczne o największym zatrudnieniu w 2014 roku
  • Najwięksi dostawcy usług centrów i przetwarzania danych
  • Najwięksi dostawcy usług integracyjnych w 2014 roku

KategoriaLokata w rankingu dotyczy Comarch SAWysokość przychodów (w tys. zł). Dynamika 2013/2014.
Najwięksi dostawcy usług w modelu cloud186 870 (17%)
Najwięksi dostawcy aplikacji mobilnych216 378 (134%)
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora handlu2189 859 (13%)
Firmy informatyczne o największych nakładach na R&D273 892 (8%)
Najwięksi dostawcy oprogramowania na licencjach własnych2102 413 (11%)
Najwięksi dostawcy systemów zarządzania drukiem i obiegiem dokumentów25 255
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora dużych firm i korporacji3628 800 (1%)
Najwięksi dostawcy usług centrów i przetwarzania danych336 507 (7%)
Najwięksi dostawcy usług integracyjnych3327 676 (6%)
Najwięksi dostawcy systemów Enterprise Resource Planning (ERP)493 971 (18%)
Najwięksi dostawcy oprogramowania na licencjach firm trzecich442 337
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora telekomunikacyjnego5162 702
Najwięksi eksporterzy rozwiązań IT w 2014 roku5255 249 (39%)
Najwięksi dostawcy aplikacji webowych i portali internetowych69 842 (14%)
Firmy informatyczne o największym zysku netto z IT641 049
Najwięksi dostawcy usług serwisowych6102 867 (14%)
Największe informatyczne grupy kapitałowe działające w Polsce Grupa Kapitałowa Comarch71 007 275 (10%)
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora małych
i średnich przedsiębiorstw (MŚP)
899 598 (8%)
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora finansowego i ubezpieczeniowego830 149 (33%)
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora bankowego891 375
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora przemysłowego i budowlanego860 484 (39%)
Najwięksi dostawcy oprogramowania8144 750
Najwięksi dostawcy usług szkoleniowych162 896 (36%)
Najwięksi dostawcy sprzętu firm trzecich1626 439 (39%)
Najwięksi dostawcy systemów Business Intelligence (BI)172 332 (10%)
Firmy informatyczne o największym udziale R&D w stosunku do przychodów z IT1773 892 (8%); 10 % nakłady na R&D jako % przychodów ze sprzedaży produktów i usług IT
Najwięksi dostawcy usług outsourcingowych1726 787 (138 %)
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora mediów222 742
Najwięksi dostawcy rozwiązań i usług IT dla sektora edukacyjnego i naukowo-badawczego222 799
Najwięksi dostawcy rozwiązań bezpieczeństwa231 000
Firmy o największym wzroście przychodów z eksportu28255 249 (39%)
Najwięksi dostawcy sprzętu IT4265 387 (244%)

W raporcie poświęcono również miejsce inwestycjom grupy kapitałowej Comarch na zagranicznych rynkach. Działalność na świecie rozwija również Grupa Comarch, która jest obecna w Europie Zachodniej oraz obu Amerykach. Nowe spółki Comarch powstały m.in. we Włoszech, w Hiszpanii, Brazylii, Turcji oraz Malezji, a biura w Chile i Dubaju. W 2014 r. prawie 50% wszystkich zleceń Comarch realizował za granicą, a w samym sektorze usług ponad 70%.

Jak dostrzegają autorzy raportu TOP 200 "Computerworld" w ub. r. rozwiązanie BSS Comarchu zostało wybrane przez jednego z dużych amerykańskich operatorów telekomunikacyjnych do wsparcia uruchomienia nowych usług w Brazylii. W usłudze VoIP zostaną wykorzystane moduły służące do billingu, zarządzania klientem oraz budowy portali samoobsługowych dla abonentów. W Europie Comarch jako globalny dostawca systemów i usług IT w modelu nearshoringu realizuje usługi dla regionu DACH. Z jednej strony, dzięki centrom kompetencyjnym zlokalizowanym w Polsce zapewnia klientom zdalne usługi outsourcingowe. Z drugiej zaś, dzięki kilkunastoletniej obecności w Niemczech, Austrii i Szwajcarii ma rozbudowane struktury lokalne (w sumie 14 oddziałów) oraz własny ośrodek Data Center w Dreźnie. W 2015 r. zostały założone dwa kolejne podmioty zależne: Comarch S.R.L w Mediolanie oraz Comarch Malaysia SDN.BHD w Kuala Lumpur (Malezja).

Zobacz tabelę z pozostałymi pozycjami i wartościami ze sprzedaży Comarch w poszczególnych kategoriach rankingu TOP 200 "Computerworld" >>