Budynek Comarch SSE7 z certyfikatem BREEAM

Budynek Comarch SSE7 otrzymał certyfikat BREEAM. To dokument, który poświadcza, że biurowiec został zaprojektowany i wykonany zgodnie z najlepszymi praktykami zielonego budownictwa oraz spełnienia najwyższe standardy w zakresie ochrony środowiska i komfortu użytkowania.

Budynek powstał w kampusie firmy informatycznej w krakowskich Czyżynach. Ma pięć kondygnacji nadziemnych, a jego łączna powierzchnia wynosi ponad 27 tys. metrów kwadratowych. Część biurowa została zaprojektowana w klasie A z dbałością o środowisko naturalne i ekologię. Na dachu zostały zainstalowane panele fotowoltaiczne, które pozwalają na częściowe pokrycie własnego zapotrzebowania na energię elektryczną, a zamontowany system klimatyzacyjny funkcjonuje w trybie ekologicznym, zużywając mniej energii elektrycznej niż tradycyjny model.

Na wysoką ocenę w procesie certyfikacji biurowca pod katem BREEAM wpływ miał szereg udogodnień dla pracowników. Do ich dyspozycji został oddany do użytku podziemny parking dla 157 samochodów. Dodatkowo zainstalowano stacje do ładowania samochodów elektrycznych. Dla rowerzystów zaprojektowano 86 stanowisk dla rowerów oraz zostały wykonane szatnie wraz z przebieralniami i prysznicami. Comarch SSE7 został w pełni przystosowany do pracy i poruszania się dla osób z niepełnosprawnościami. Przed wejściem do budynku są utwardzone podjazdy, a na każdym piętrze znajdują się toalety dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych ruchowo.

Projektując budynek potocznie zwany „siódemką”, zwracaliśmy szczególną uwagę na bezpieczeństwo oraz komfort pracowników. Zależało nam również, aby obiekt spełniał najwyższe standardy w zakresie ekologii i wydajności oraz był przyjazny otoczeniu i środowisku naturalnemu. Comarch kładzie duży nacisk na świadomość ekologiczną i ogranicza wpływ swojej działalności na środowisko naturalne, minimalizując zużycie energii elektrycznej oraz innych paliw, stawiając na korzystanie z odnawialnych źródeł energii. Zainstalowane na dachu budynku panele fotowoltaiczne pozwalają na częściowe pokrycie własnego zapotrzebowania na energię elektryczną. Są one w stanie wyprodukować 64 kW energii elektrycznej, co pozwala zasilić około 1000 komputerów – mówi Łukasz Jastrząb, dyrektor Biura Strategii i Analiz w Comarch.

– Budynek Comarch SSE7 stanowi doskonały przykład połączenia wysokiego komfortu użytkowania i zdrowego środowiska pracy z dbałością o środowisko naturalne – mówi Jerzy Wójcik, Assessor BREEAM. Dzięki zwartej i dobrze zaprojektowanej bryle, wysokim parametrom technicznym urządzeń oraz pozyskiwaniu energii ze źródeł odnawialnych budynek uzyskał bardzo wysoką ocenę w kategorii efektywności energetycznej. Jednocześnie zastosowane materiały wykończeniowe, dostępność światła dziennego czy projekt z dbałością o komfort termiczny pracowników przyczyniają się do stworzenia zdrowego i przyjaznego miejsca pracy.

Metoda certyfikacji BREEAM została opracowana w 1990 roku przez organizację BRE (Building Research Establishment) i jest obecnie najpopularniejszym tego typu rozwiązaniem stosowanym w Europie przez inwestorów, deweloperów i najemców. Proces certyfikacji przeprowadziła firma JW+A, ekspert w zakresie zielonego budownictwa, uwierzytelniania LEED i BREEAM, a za projekt budynku odpowiadała pracowania architektoniczna Artur Jasiński i Wspólnicy.