W najnowszym raporcie „Computerworld” TOP200 Comarch zajął wysokie pozycje w większości rankingowych kategorii. Comarch jest liderem m.in.: w chmurze, wydatkach na projekty badawczo-rozwojowe, wśród dostawców oprogramowania opartego na licencjach własnych czy dostawców systemów zarządzania drukiem i obiegiem dokumentów.

Jak przyznaje Tomasz Bitner redaktor naczelny „Computerworld”:  Przychody firm informatycznych działających w Polsce wzrosły w 2013 r. o 17%.  Od lat nie obserwowaliśmy tak szybkiego rozwoju branży. W poprzednich latach, po kryzysie lat 2008–2009, sektor IT rósł w tempie zbliżonym do 8% rocznie.

W raporcie nie zabrakło też opinii branżowych ekspertów. Zdaniem prezesa Comarch profesora Janusza Filipiaka  Wzrost sprzedaży sprzętu informatycznego i standardowego oprogramowania biurowego wynika z postępującego wprowadzania  rozwiązań informatycznych do wszystkich  dziedzin życia. Towarzyszy temu dynamiczny rozwój nowych aplikacji. Technologie  informatyczne rozwinięte dla Internetu są  obecnie szeroko stosowane do budowy  innowacyjnych systemów sprzedaży i utrzymywania relacji z klientem. Rynek informatyczny napędza ponadto konieczność transformacji starych systemów informatycznych w kierunku nowych, technologicznie prostszych i bardziej wydajnych  rozwiązań .

Tegoroczny ranking TOP 200 „Computerworld” to już 23. Wydanie. Pierwsze pojawiło się w 1992 roku. W tym roku prezentuje pozycję ponad 302 z sektora nowych technologii.

Comarch na I miejscu

• Comarch uplasował się na pierwszej pozycji w trzech kategoriach. Firma jest liderem:
  • Najwięksi dostawcy usług w modelu cloud
  • Najwięksi dostawcy oprogramowania opartego na licencjach własnych
  • Najwięksi dostawcy systemów zarządzania drukiem i obiegiem dokumentów

Comarch na II miejscu

• Comarch zajmuje drugą pozycję w kilku zestawieniach. Należą do nich:
  • Najwięksi dostawcy aplikacji mobilnych
  • Firmy informatyczne o największym zatrudnieniu
  • Firmy informatyczne o największym wzroście zatrudnienia
  • Firmy informatyczne o największych nakładach na R&D

Więcej o TOP 200 „Computerworld” >>