Comarch został uznany za firmę o największej sprzedaży usług cloud computing oraz przedsiębiorstwo o największej sprzedaży do sektora handlu według raportu ITwiz Best 100.

Przychody ze sprzedaży usług cloud computing Comarch SA
 Sprzedaż w roku 2014 (w PLN)Udział w sprzedaży usług cloud computing (w %)Sprzedaż w roku 2013 (w PLN)Udział w sprzedaży usług cloud computing (w %)
w modelu SaaS67 85478,1%59 80980,8%
w modelu PaaS2 6653,1%9431,3%
w modelu IaaS16 35118,8%13 24317,9%
 Sprzedaży bezpośrednia do sektora handel Comarch SA
 Sprzedaż w roku 2014
(w tys. PLN)
Udział w sprzedaży bezpośredniej (w %)Sprzedaż w roku 2013
(w tys. PLN)
Udział w sprzedaży bezpośredniej (w %)
Handel189 85926,2%167 62526,3%

Raport prezentujący największe firm IT w Polsce został przygotowany przez magazyn ITwiz wspólnie z partnerem merytorycznym International Data Corporation (IDC).

Jak przyznaje na łamach raportu jego autor, a zarazem redaktor naczelny magazynu ITwiz Adam Jadczak: – Rok 2014 nie dla wszystkich dostawców okazał się szczęśliwy. Zmiana struktury popytu na rozwiązania i usługi IT spowodowała jednak, że nie był to także rok łatwy. W efekcie, wartość polskiego rynku IT wzrosła tylko minimalnie. Wśród naszych rozmówców dość powszechna jest jednak wiara w nadchodzącą poprawę koniunktury, zwłaszcza w sektorze publicznym–.

ITwiz Best 100 przywołuje dane IDC Poland, według których największy udział w sprzedaży produktów i usług IT w Polsce ma tradycyjnie sprzęt (53,5%, 18,2 mld zł). Stąd tak duża dominacja jego dostawców w pierwszej dziesiątce ITwiz Best 100. Na drugim miejscu pod względem udziału w rynku IT są usługi (30%, 10,2 mld zł), a na ostatnim sprzedaż oprogramowania (16,5%, 5,6 mld zł).

Pełny raport ITwiz Best 100 >>