iFIN24 – spółka zależna Comarch – nastawia się na szeroką współpracę z bankami i instytucjami finansowymi. Jej celem jest realizacja długofalowych projektów zorientowanych na klientów z segmentu B2C oraz B2B. - Zdecydowaliśmy się na powołanie iFin24 SA, ponieważ wydzielenie spółki pozwala na bardziej inwestycyjne podejście oraz zaoferowanie klientom i partnerom odpowiedniego poziomu zaangażowania i specjalizacji świadczonych usług – mówi Piotr Reichert, Wiceprezes Comarch. – iFIN24 buduje innowacyjne rozwiązania w oparciu o sprawdzoną technologię Comarch i doświadczenia wyniesione z takich projektów, jak platforma ECOD, obsługująca 85 procent ruchu EDI w Polsce, system do zarządzania aktywami oraz system bankowości elektronicznej, wdrożony między innymi w trzech bankach z pierwszej piątki, na czele z Pekao SA.Jednym z dwóch filarów działalności iFIN24 będzie innowacyjne rozwiązanie do zarządzania finansami osobistymi przez Internet, które wystartuje już w lipcu. Portal tworzony przez iFin24 pozwoli na zgromadzenie w jednym miejscu wszystkich informacji dotyczących osobistego budżetu pochodzących z kont w bankach i innych instytucjach finansowych. Portal dostarczy klientom narzędzi, które pozwolą równoważyć wydatki i inwestycje, planować je i świadomie korzystać z oferty produktów finansowych.- Instytucje finansowe oferują nowoczesne i złożone produkty. Chcemy, żeby nasi klienci korzystali z nich w większym stopniu niż obecnie, ale dokonywali wyboru świadomi zarówno cech tych produktów, jak i własnych możliwości i potrzeb finansowych. Klienci wiedząc, na co wydają pieniądze i jakimi środkami dysponują, będą w stanie więcej oszczędzać i więcej inwestować, a przede wszystkim efektywnie planować długoterminowe cele finansowe – mówi Wawrzyniec Sosnowski, Wiceprezes spółki iFIN24 SA. – Naszym klientom łatwiej będzie skorzystać z oferty banków i doradców, kiedy będą mieli pełny obraz swojego osobistego czy rodzinnego budżetu, ze świadomością jego możliwych zmian w przyszłości. Do banku albo brokera będą szli z gotowym zestawieniem swoich dochodów, wydatków i inwestycji. To oznacza mniejsze ryzyko zarówno dla klientów, jak i instytucji finansowych.Portal iFin24 będzie w pełni zintegrowany z oferowaną przez spółkę usługą EBPP, która pośredniczy między wystawcami faktur, bankami i klientami. Popularność obu rozwiązań na Zachodzie pozwala sądzić, że jest to przyszłość usług finansowych również w Polsce. Te instytucje finansowe, które pierwsze zdecydują się na wprowadzenie nowych rozwiązań, zyskają sporą przewagę konkurencyjną. Celem iFin24 jest nawiązanie długofalowej partnerskiej współpracy ze wszystkimi znaczącymi bankami i instytucjami finansowymi w Polsce.iFin24 SA Spółka iFIN24 SA, należąca do grupy kapitałowej Comarch SA, została powołana w roku 2008 z inicjatywy Comarch SA. Celem spółki jest realizacja długofalowych projektów zorientowanych na klientów z segmentu B2C oraz B2B. Spółka iFIN24 SA ściśle współpracuje z Comarch – w szczególności korzysta z rozwiązań i zasobów technologicznych i organizacyjnych.