Nadążyć za zmianami, czyli Comarch User Group 2023 w najpiękniejszych miejscach Krakowa

Od 9 do11 maja odbywała się w Krakowie cykliczna, międzynarodowa konferencja Comarch User Group 2023. Na pięciu scenach 47 prelegentów podjęło tematy z 3 obszarów: telekomunikacja, systemy lojalnościowe oraz sektor finansowy. W wydarzeniu wzięło udział niemal 500 osób z 40 krajów.

Przywództwo w burzliwych czasach
Konferencję CUG 2023 otworzył CEO Comarch S.A., prof. Janusz Filipiak. - Chcę podkreślić jeden fakt - rozpoczął obrady prof. Filipiak - żyjemy w bardzo szybko zmieniającym się świecie. Ostatnie lata zmieniły nasz sposób życia na dobre (na przykład pracujemy zdalnie). W czasie kryzysu pandemii Comarch wywiązał się ze zobowiązań wobec klientów, „dowozimy” – jest to dla mnie osobiście bardzo ważne. Obecnie jesteśmy świadkami wielowymiarowego kryzysu w skali globalnej. Comarch prowadzi interesy w wielu krajach, działamy na 6 kontynentach, mamy 15 dużych centrów danych na świecie. Dlatego, planując nasze działania, musimy brać pod uwagę ogólną sytuację. Jesteśmy firmą globalną. Dziś stawiam główne pytanie: Czy naprawdę mamy wieloaspektowy kryzys, czy też obecna seria globalnych problemów staje się naszym normalnym życiem?”

Gościem honorowym CUG 2023 i pierwszym prelegentem, który odpowiadał na pytanie prof. Janusza Filipiaka był Aleksander Kwaśniewski, Prezydent RP (1995 – 2005). - Zmiany są częścią życia od początku ludzkości - mówił prezydent Kwaśniewski. -  Wyzwaniem natomiast stało się tempo tych zmian i próba nadążenia za nimi. Zmniejszył się czas na podejmowanie decyzji.
Podczas prezentacji „Przywództwo w burzliwych czasach” prezydent jasno stwierdził, że pogłębiona integracja w ramach Unii Europejskiej i NATO to gwarancja nie tylko politycznego, ale również ekonomicznego bezpieczeństwa Polski. Podkreślił wartość segmentu małych i średnich przedsiębiorstw, demokratycznych wartości i silnego przywództwa, przywołując Comarch jako przykład sukcesu. Przewodni temat zmian przewijał się we wszystkich prelekcjach pierwszego dnia konferencji.

Bill Hanifin, CEO Wise Marketer Group, mówił o analizie danych w kontekście coraz szybciej zmieniającego się społeczeństwa. W czasie swojej prezentacji o trendach w cyberbezpieczeństwie, Adrian Korczyński, CISO w Comarch, wspomniał o tym, że przewidywany globalny koszt cyberprzestępczości wyniesie w 2023 roku 8 bln dolarów. Takie liczby jasno obrazują, jak wielki jest to rynek. Maciej Sałata, Dyrektor Konsultingu w Comarch, mówił o tym, że dzisiaj praktycznie każda firma jest w jakimś stopniu firmą programistyczną, natomiast Maciej Tyczyński, Dyrektor R&D w Comarch, omawiał temat rozwoju AI i wykorzystania tego narzędzia w analizie danych.

Polska, Kraków i okrągły jubileusz
Drugiego dnia konferencji goście mogli uczestniczyć w czterech jednocześnie prowadzonych blokach tematycznych: bankowość, ubezpieczenia, lojalność i telekomunikacja. Prelekcje odbywały się w dwóch lokalizacjach historycznej części Krakowa: na terenie Galerii Sztuki Polskiej XIX wieku w Sukiennicach oraz w Collegium Nowodworskiego - budynku będącym siedzibą władz Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
- Obok części merytorycznej, w tym roku szczególnie staraliśmy się wyeksponować Kraków – miasto nie tylko będące miejscem powstania i główną siedzibą Comarch, ale także miasto pełne tradycji i zabytków - mówi Monika Dziurdzia, koordynatorka konferencji Comarch User Group. Podczas networkingowej części w Błonia Bistro, można było m.in. nauczyć się wyrabiać pierogi oraz obejrzeć pokazy tańca ludowego. Wieczór dopełniła uroczysta kolacja w Restauracji Wierzynek.
- Dla niektórych uczestników Comarch User Group był to ich pierwszy pobyt w Krakowie, mamy nadzieję, że spotkamy się znowu podczas kolejnych edycji konferencji - dodaje Monika Dziurdzia.
Konferencję otworzyła projekcja okolicznościowego filmu prezentującego 30 lat działalności Comarch. Podczas wizyty w Krakowie, uczestnicy mogli także odwiedzić Comarch Data Center oraz Strefę Innowacji.