Andrzej Duda, Prezydent RP wyróżnił profesora Janusza Filipiaka, założyciela oraz prezesa Zarządu Comarch SA za szczególne zasługi dla polskiej przedsiębiorczości, przyznając mu Nagrodę Indywidualną. Profesor Filipiak odebrał nagrodę z rąk Prezydenta podczas Kongresu 590, który odbył się 17 listopada 2016 roku w Rzeszowie. Prezydent docenił dorobek naukowy i wieloletnią pracę dydaktyczną Janusza Fiipiaka oraz jego wkład w rozwój polskiego biznesu. Prezydent szczególnie pogratulował laureatowi indywidualnej nagrody prof. Januszowi Filipiakowi, podkreślając, że nie ma wątpliwości, iż jest on osobowością w polskim biznesie i jedną z jego najjaśniejszych postaci.

– Ludzi, którzy odnieśli sukces w biznesie, w naszym kraju jest wielu, natomiast tu jest bardzo specyficzna sytuacja. Otóż pan profesor w jakimś sensie dodał swoje talenty, jako przedsiębiorca, do tych talentów naukowych, które realizował już od – można powiedzieć – dziesięcioleci, które ostatecznie doprowadziły go do tytułu profesorskiego – powiedział.
– To połączenie, w jakimś sensie, tego dorobku naukowego z późniejszym rozwojem biznesowym, także z czerpaniem młodych talentów spośród młodych adeptów nauk technicznych w Krakowie i w całej Polsce poprzez ich wyszukiwanie, dawanie im szansy rozwoju w ramach Comarchu. To jest na pewno wielki dorobek pana profesora, nie tylko dla polskiej nauki, ale to jest wielki dorobek dla polskiej przedsiębiorczości, to jest wielki dorobek także dla naszych wykwalifikowanych kadr informatyków, menedżerów – dodał.

(photo: Krzysztof Sitkowski / KPRP)

Podczas uroczystej gali Andrzej Duda wręczył również Nagrody Gospodarcze Prezydenta RP sześciu przedsiębiorstwom w kategoriach: Lider Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Narodowy Sukces, Międzynarodowy Sukces, Odpowiedzialny Biznes, STARTUP_PL oraz Badania + Rozwój. Nominacje do nagrody otrzymało 18 polskich firm.

Janusz Filipiak jest profesorem doktorem habilitowanym w zakresie nauk technicznych. Od ponad trzydziestu lat zajmuje się nowoczesnymi technologiami. Mając 39 lat, odebrał nominację profesorską z rąk Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Lecha Wałęsy. Ukończył szkolenie menedżerskie w Japonii, był konsultantem naukowym France Telecom oraz pełnił funkcję dyrektora pełnomocnego Teletraffic Research Centre na Uniwersytecie w Adelajdzie (Australia). Prowadził projekty badawcze w laboratoriach w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jest autorem ponad stu publikacji z zakresu transmisji danych i teleinformatyki oraz sześciu książek z zakresu teleinformatyki (trzy z nich zostały wydane w Stanach Zjednoczonych i w Europie Zachodniej).

Profesor Filipiak w 1993 r. założył Comarch - pierwszą firmę w Polsce opartą na wiedzy. W ciągu zaledwie 25 lat polska firma rozwinęła się w międzynarodową korporację, która dziś jest jednym z liderów wśród producentów i dostawców rozwiązań IT. Obecnie Grupa zatrudnia ponad 5400 ekspertów, w 81 biurach w  28 krajach od Malezji przez Europę aż po Chile. Z  jej usług skorzystało kilkadziesiąt tysięcy światowych marek w ponad 60 krajach na 5 kontynentach m.in.: Heathrow Airport, BP, Carrefour, Heineken, Goodyear, Pepsi, Vodafone, T-Mobile, Telefónica.