Comarch pozyskał prawie 2,5 mln zł unijnego dofinansowania na realizację szkoleń dla pracowników. To już kolejny projekt tego typu. Tym razem dotacja zostanie przeznaczona na szkolenia Comarch MBA oraz Business Experts dedykowane specjalnie dla projektantów i producentów systemów informatycznych.

Nowy projekt szkoleniowy rozpocznie się 1 listopada i będzie trwał 2 lata. Projekt obejmuje szkolenia w ramach: Akademii Kompetencji (podnoszenie kompetencji osobistych), Akademii PMP (dla kierowników projektów) oraz Comarch MBA (dla kadry zarządzającej).

Szczególną nowością będą szkolenia z tzw. Business Experts z księgowości, produkcji i bankowości dla pracowników, którzy projektują oraz produkują systemy informatyczne.
Projekt jest w założeniu długofalowy. Szkolenia potrwają do końca 2011 roku. - Przewidziana jest cykliczność kursów. Tak długo, dopóki będą się zgłaszać chętni do wzięcia w nich udziału - mówią przedstawiciele działu szkoleń Comarch.

Szkolenia będą się odbywały w największych oddziałach Comarch w Polsce. Przeprowadzą je profesjonalni trenerzy, firmy szkoleniowe oraz pracownicy wyższych uczelni.

Ponadto, kontynuowany jest projekt szkoleń informatycznych Comarch Education Framework dofinansowywany przez Unię Europejską - skierowany do pracowników Comarch SA.

Do tej pory zrealizowano 55 proc. zaplanowanych szkoleń i przeszkolono ponad połowę z 1250 zakwalifikowanych do projektu pracowników. Poza szkoleniami, w ramach projektu zakupiono także ilość materiałów edukacyjnych oraz bibliotekę elektroniczną. Zrealizowano również kilkaset egzaminów autoryzowanych.