Comarch uzyskał kolejne zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie krakowskiej specjalnej strefy ekonomicznej. Wkrótce ruszą prace przy budowie nowego budynku SSE7, który wejdzie w skład kompleksu obiektów Comarch w Krakowie.

Nowy budynek, już potocznie nazywany „siódemką”, powstanie na terenie dawnego parkingu szutrowego w bezpośrednim sąsiedztwie SSE5. Biurowiec będzie miał 5 kondygnacji nadziemnych, a jego łączna powierzchnia wyniesie około 27 tys. metrów kwadratowych. Dodatkowo do dyspozycji pracowników oraz gości zostanie oddany do użytku podziemny parking dla 157 samochodów oraz 86 stanowisk dla rowerów. Planowany termin zakończenia inwestycji to trzeci kwartał 2017 r.

- W związku z rosnącą ilością nowych projektów zdecydowaliśmy się na powiększenie kampusu Comarch i wybudowanie kolejnego budynku w specjalnej strefie ekonomicznej. To zwiększy nasze możliwości produkcyjne. Potrzeba nowej inwestycja wynika również ze wzrostu zatrudnienia. W zeszłym roku zespół Comarch powiększył się o ponad 800 osób, a w tym planujemy przyjąć ok. 300 nowych pracowników – mówi Konrad Tarański, wiceprezes Zarządu Comarch SA.

Część biurowa budynku SSE7 zaprojektowana jest w tzw. A-klasie, czyli oferuje najwyższy standard wykończenia i wyposażenia technicznego. Dodatkowo budynek zaprojektowany został z dbałością o środowisko naturalne i ekologię. Na dachu budynku zostaną zainstalowane panele fotowoltaiczne, które pozwolą na częściowe pokrycie własnego zapotrzebowania na energię elektryczną oraz ewentualną odsprzedaż nadmiaru produkowanej energii do sieci elektroenergetycznej.

Autorem projektu jest Biuro Architektoniczne Artur Jasiński i Wspólnicy a Generalnym Wykonawcą inwestycji firma Budimex S.A.
Pełny opis budynku >>